Är pasta onyttigt?

Många tror att pasta är en av de största hälsobovarna. Fel! Dock äter vi ofta för mycket att denna kolhydrat för att det är så gott och det är något som leder till att du går upp i vikt. En portion pasta ska ligga på 1-2 dl i kokt form. En gräns många överskrider kraftigt och detta bidrar till övervikt.
Sen då? Kan man käka pasta 7 dagar i veckan? Det är väl nyttigt? Nja... Det är bättre att variera sitt kolhydratintag - pasta, råris, potatis, rotfrukter, grönsaker, frukt, fullkornsbröd, flingor/müsli... Listan kan göras lång. Men absolut kan du äta pasta några gånger i veckan - men i lagom mängd. Någon som självklart ska påpekas är att olika personer har olika stort behov av kolhydrater och vissa mår bra av att äta pasta - andra inte. Lyssna på din kropp.
Vilken pasta ska man välja då? Vanlig, fullkorn, vit fiber, färsk, glutenfri, dinkel, gjord av bönor...?
Fiberinnehållet är det inte så stor skillnad på egentligen. Bönpastan innehåller ju bönor så det är bättre ur GI-synpunkt och innehåller även mer protein. Glutenfria pastan innehåller stärkelserika saker som majs och påverkar blodsockret mer än vanlig pasta. Färsk pasta har oftast lite lägre kalorivärde. Alla sorter har positiva och negativa sidor så välj det du tycker är godast! Min personliga favorit är vit fiber; den ser ut och smakar som vanlig pasta men den innehåller även lite fibrer, mineraler och vitaminer!
Men är inte pasta en snabb kolhydrat? Pasta har ett GI-värde som är lågt till medel, vilket gör att pasta är en kolhydrat som är helt okej att äta ibland! Man måste ju vårda själen också och jag gör det gärna med pasta ♥
TIPS: Om ni bor i Stockholm eller Malmö - besök Vapiano! Det är en italiensk restaurang som har pasta, pizza och sallader och det är så gott! De tillverkar pastan själva på plats vilket enligt mig är ett plus i kanten. De tillagar pastan framför ens ögon och man får själv vara med och bestämma vad man vill ha i för kryddor mm. Mums!